Weer een stapje de goede richting uit

Vandaag was ik 118,5 kg dus dat is 1,4 kg minder dan vorige week: Heeft het goede oppassen in ieder geval resultaat gehad. Mijn BMI is nu dus 37,2 en ik moet nog 7,5 kg voor ik  mijn eerste  doelstelling bereikt heb.

Misschien dat ik met nog een strenge week weer ben waar ik anderhalve maand geleden was, op 117,5 kg, of is dat te somber beschreven? Het blijft me namelijk mateloos irriteren dat ik niet even kan ‘pauzeren’ van het continue gedieet zonder daar zwaar voor te betalen in kilo’s. Ook al omdat dat impliceert dat ik om een beetje normaal op gewicht te blijven mijn hele leven vrij streng zal moeten diëten en het weerstaan van verleidingen niet mijn sterkste punt is.

Had ik maar de mazzel gek op fruit te zijn, of gek op schaaldieren, dan had ik het veel makkelijker. Maar ik in plaats daarvan ben ik gek op dingen uit de  ‘ kaas, noten en wijn’ categorie.  Vroeger was dat mijn redding, daarmee hield ik nog wat vlees op de botten en nog een beetje rondingen in het lijf, maar nu is het een bron van frustratie. Ik probeer eromheen te werken door dure goede wijn te nemen en dan twee glaasjes (met veel water tussendoor en truukjes als bij het eten je waterglas bij je rechterhand zetten), door oude 20+ en 30+ kaas te nemen op roggebrood, of light-camenbert op een volkorencracker, en door af en toe een boterham met pindakaas te nemen om aan mijn vetten te komen. Als je geen boter op brood eet en zelden in olie bakt moet je je vetten uit alternatieve bronnen halen, want ze zijn wel essentieel voor je lijf.

Verder probeer ik mijn ontbijt en lunch een beetje te variëren. Volgens weightwatchers is het goed om steeds andere dingen te eten zodat je lijf niet gewend raakt aan je patroon, en zich daarop in gaat stellen. Maar ik ben een gewoontemens en eet het liefst twee boterhammen bij het ontbijt en brood/roggebrood bij de lunch. Dat variëert dus niet zo geweldig, ook al omdat ik eigenlijk alleen kaas lekker vind op roggebrood. Doestelling voor komende week is dus om weer eens een tonijnsalade te maken voor op brood. Een dezer dagen moet ik ook weer eens naar het centrum fietsen om geraspte oude 20+ kaas te kopen zodat ik mijn kaascrème kan maken voor op het roggebrood. En ik kan momenteel weer nergens volkorenroggebrood vinden, dat is ook heel frustrerend.

Het streven voor volgende week is om weer onder de 118 te komen, zodat ik langzamerhand kan gaan proberen om ‘echte’ vooruitgang te maken; dwz minder te gaan wegen dan ik eerder dit jaar heb gedaan.  En Nicki’s idee met groentesappen uit te gaan proberen. We hebben wel een juicer maar daar maken we alleen ons liefelingsdrankje voor het weekend mee (winterwortels, appels en gember, yummie).

 1. Ha, toch weer een stap vooruit. Alle moeite niet voor niets dus dat houdt de moed er weer een beetje in.
  Ik bewonder je doorzettingsvermogen en wens je een goede strijd de komende week.

 2. Tja, als je door die pilletjes een basis moet leggen… Zelf krijg ik echt geen honger van een halve tot driekwart liter groentensap op de nuchtere maag. De vezels haal ik in door een kommetje yoghurt met psylliumvezels, vaak ook met wat tarwekiemen enz.

  De groentenspread maak ik door bijv. broccoli en wortel te stomen, soms bak ik er nog ui en knoflook en prei voor (in een drupje olie). Je kunt er ook kikkererwten bij doen (veel vezels!) Dit doe ik in de keukenmachine, net zolang tot het een homogene massa is. Ik voeg er vaak wat sesampasta aan toe, wat sojasaus, wat kruidjes naar believen. Soms ook nog een eetlepeltje tomatenpuree uit zo’n miniblikje. Blijft een week goed.

  Zelf eet ik dit op lijnzaadcrackers (ik ben namelijk niet zo gek op brood). Ook lekker uit de keukenmachine: taartje van walnoot, cacaopoeder, dadels en wat vanillesuiker. Stilt de lekkere trek als geen ander, dus ideaal voor de namiddagdip.

 3. Zo zijn we allemaal anders ;). Ik ben gek op brood (en roggebrood met kaas, en crackers) maar hou niet erg van yoghurt en ook niet van walnoten. Maar de groentespread klinkt wel als een goed idee, dat ga ik uitproberen. Volgende week, deze week ben ik vooral bezig met het huis en de was weer in orde te brengen na twee weken chaos (krokusvakantie met 3 jochies en daarna zelf ziek). Wordt vervolgd dus.

  En ja, alleen groentesap doet het voor mij niet, ik heb vroeger altijd heel veel gegeten, toen had ik een snellere spijsvertering, en ik moet echt een stevige bodem hebben. ‘s Zomers probeer ik wel eerst een grapefruit of zo te eten bij het ontbijt, dat helpt een beetje, maar als ik bijvoorbeeld twee crackers of beschuitjes neem ipv twee boterhammen heb ik 2 uur later al weer schreeuwende honger. Ik moet dus iets nemen dat langzamer verteert en groentesap loopt bij mij gelijk door de blaas in 😉

  Vroeger had ik helemaal moeite met fruit eten, nu eet ik makkelijker appels. Ook omdat ik zo’n slimme snijder van de Ikea heb gekocht, daarmee snij je in één keer het klokhuis eruit en de appel in partjes. Waarom fruit gesneden lekkerder is snap ik ook niet precies, maar fruitsalade hap ik makkelijker weg dan gewoon een sinaasappeltje of zo.

 4. Ik herken dit : pauzeren is hier ook steeds ‘terug naar af’.
  Een aantal dingen die mij helpen, maar die ik van tijd tot tijd ook wel beu geraak , en waar je misschien niks aan hebt, omdat smaken nu eenmaal verschillen van persoon tot persoon:

  Proberen punten te sparen voor ‘s avonds (desnoods wat extra beweging nemen, de helft van die punten eet of drink ik ook op)

  Wijn : drink ik niet meer bij het eten op doorsnee lijndagen, maar ik spaar voor een paar glaasjes vlak voor het slapengaan met een light borrelhapje (vb LU Cracotte Crack’n Salty cheese, ik reken 9 van die ‘chipjes’ voor 1 punt). Ik probeer niet dagelijks wijn te drinken. (een grote partydoos kopen, om elke dag 1 glas te drinken bleek een FOUT idee te zijn)

  Groenten: ‘smiddags een salade ipv brood: dat spaart een pak punten uit voor ‘s avonds. Je moet dit natuurlijk wel lusten ..
  Saus :
  De potjes ‘extra light’ van Devos Lemmens benaderen mayonaise, meng ik ook met wat ketchup om coctailsaus te maken. Ze bevatten slechts 10% vet.(30 g is ongeveer 1 punt)
  De flessen Vandemoortele ‘Light met fijne kruiden’ zijn iets vettiger, maar heel lekker om een blikje tonijn mee op smaak te brengen. Daar heb je niet veel voor nodig.

  Salades:
  gemalen of geraspte wortelen/knolselder, princessenboontjes uit blik, tomaat, geroosterde paprika uit een pot, kippewit, saus

  sla,blik perzik op sap, tonijn met die Vandemoortele dressing

  sla, cocktailsaus, blikje ananas op sap, hamblokjes

  Broodbeleg voor op geroosterd brood:
  Sneetje gerookt rundvlees,tomaat,basilicum(diepvries), aceto balsamico en versgemalen peper
  Mosterd, (ham),Cottage cheese(magere), tomaat,peterselie (diepvries)

  Ik heb meestal wat volkoren brood in de diepvries, voor dagen dat ik niet aan vers brood geraak.

  Kaas:
  Plakje in reepjes snijden, brood roosteren, en dan de reepjes niet aaneensluitend leggen (heb je er minder van nodig) en smelten in de microgolf.(volgens huisgenoten verpest ik de keukenlucht hiermee)

  Op de markt vind ik hier ‘magere harde geitenkaas’ (sneetjes) die gesmolten heel goed doorsmaakt.
  Westlite Toscane kaas (sneetjes) is ook overheerlijk gesmolten.
  Bij 20+ geraspte kaas smaakt een zeer dun laagje rode pesto overheerlijk op geroosterd brood (eventueel met wat schijfjes champignons grillen)

  Fruit:
  Al eens diepvries frambozen geprobeerd, met een half koffielepeltje poedersuiker? heel lekker met een lepel magere kwark, of een bolletje light vanilleijs van Carte d’or (4,5 g vet/100g)
  Peer of meloen met een bolletje light chocoladeijs van Carte d’or

  Soep:
  In gemixte groentensoepen de aardappelen vervangen door knolselder of courgette of pompoen : dit geeft 0 punten

  Volhouden : dag per dag !

 5. Ah, ik kom hier heel herkenbare verleidingen tegen ;). Ja, ik heb ook geprobeerd om een pak wijn te gebruiken met het idee dat ik dan af en toe een glas kon nemen (en ik gebruik het ook in de spaghettisaus, of in de boeuf bourgignon) maar dat werkt niet, het is te makkelijk om meer te nemen.

  Ik koop nu soms een echt goede wijn, die ik langzaam op wil drinken om er echt van te genieten. Ik geniet ook van camenbert light trouwens, op crackertjes, als avondsnack. Er is een kaasboer op fietsafstand die ook een lekkere blauwe lightkaas heeft, daar help ik mezelf ook mee. Hij is alleen de enige winkel die kant op, dus ik moet er echt alleen voor de kaas heen.

  Salades ‘s middags ga ik zeker meer uitproberen. Daar kom ik te weinig aan toe en ik moet meer groente eten bij de lunch. Nicki’s groentespread en jouw salades helpen daar misschien weer wat bij. Ik maak zelf ook wel eens een tonijnsalade van tonijn op water, met fijngesneden zure uitjes en augurkjes, stukjes paprika, evt wat ijsbergsla en dan gewoon wat van die light mayonaise erbij (die kost inderdaad nauwelijks iets aan punten). Maar ik moet meer salades uit gaan proberen.

  Met drie jongetjes thuis heb ik altijd wel een brood in de vriezer, dat is het probleem niet. Ik probeer ook meer roggebrood te eten omdat dat goed vult. Maar je hebt gelijk dat bijvoorbeeld kaas ook gesmolten kan worden zodat je met minder kaas toe kan. Al krijg ik van gesmolten kaas altijd vreselijk veel trek in tosti’s – wij allemaal trouwens, dus niemand heeft bezwaar tegen de lucht 😉

Leave a Reply

Name
Email
Website