Weightwatchers systeem

Iemand vroeg me in de mail wat een punt eigenlijk was, hoeveel caloriën. Daardoor besefte ik inene dat ik eigenlijk helemaal niets heb geschreven over hoe het weightwatchers systeem eigenlijk werkt.

Het basisprincipe is eigenlijk heel simpel. Je krijgt afhankelijk van je leeftijd, gewicht en levensstijl (veel fysieke arbeid levert meer punten op) een aantal punten per dag dat je op mag maken. Je rekent per week en kunt dus bijvoorbeeld ook een paar dagen zuinig aan doen om voor te sparen voor een feestelijk etentje in het weekend. Maar je mag niet minder dan 17 punten gebruiken op een dag omdat je je stofwisseling wel aan de gang moet blijven houden.

Je kunt extra punten verdienen door te bewegen, maar daar zit wel een wekelijks maximum aan. Verder moet je per dag 2 stuks fruit en 300 gram groente eten, 2 liter water drinken, 2 melkprodukten gebruiken en mag je maar beperkt extra vet gebruiken. Eerlijk gezegd hou ik me er niet helemaal aan omdat ik melk en yoghurt heel vies vind, maar ik probeer regelmatig groene groente te eten omdat daar ook veel calcium inzit. De laatste belangrijke basisregel van het systeem is er ook een waar ik moeite mee heb; je moet zoveel mogelijk variëren in wat je eet. Voor het avondeten kan ik dat wel, maar ik ben erg geneigd om standaard dezelfde soort lunch en ontbijt te eten.

Hoeveel punten iets is hangt af van de caloriën die erin zitten *en* de hoeveelheid vetten die erin zit. Het is dus niet een vaste vertaling van X caloriën. Ik heb zelf een calculatortje van de Weightwatchers waarmee ik de gegevens van het etiket van iets kan inkloppen om er zo achter te komen hoeveel punten het is.

Hoe moet je je zo’n budgetje dan voorstellen? Ik mag zelf bijvoorbeeld 24 punten per dag eten (als ik onder de 110 kom wordt dat 23). Voor een invulling heb ik even een voorbeeld dagmenuutje van de weightwatchers-site geplukt. Dat is voor een dagmenu van 18 punten en ik heb dus nog 6 punten om op te maken aan een extra boterham bij de lunch, crackers voor tussendoor, of een glaasje wijn (anderhalve punt).

wwvoorbeelddagmenu18pt.jpg

Leave a Reply

Name
Email
Website