Week 26: andere hormonale strubbelingen.

Een beetje laat met posten, maar wel braaf donderdag op de weegschaal gaan staan en toen wees die dus inderdaad 2 kg minder aan dan de week ervoor.

Omdat ik veel last had van mijn buik en mijn elleboog ben ik ook langs het ziekenhuis geweest voor een paar onderzoeken. In mijn familie komen veel schildklierafwijkingen voor en omdat ik zoveel klachten had heeft mijn huisarts mij anderhalf jaar terug ook thyrax (schildklierhormoon) voorgeschreven ook al viel ik nog (net) binnen de ‘normale waardes’. Daarnaast heb ik bij mijn derde zwangerschap zwangerschapssuiker gehad dus ik heb een grote kans suikerziekte te ontwikkelen.

Mijn suikergehalte bleek 6,3 te zijn terwijl die waarde onder de 6 moet zijn. Dat is dus iets verhoogd maar mijn huisarts is ervan overtuigd dat dat binnen de norm gaat vallen als ik nog een paar kilo kwijt raak. Helemaal omdat mijn kilo’s erg rondom mijn buik zitten, dat is de ongunstigste plek voor je gezondheid. Extra druk dus op het afvallen, maar ook weer extra motivatie.

Dat afvallen wordt moeilijker omdat mijn darmen erg traag blijken te werken. Aangezien ik door de weightwatchers al erg gezond eet, met veel vezels & groente & water kan ik daar niet heel veel aan veranderen. Meer fruit zou goed zijn, ik ben niet zo’n fruiteter, dus daar moet ik nog een stukje in verbeteren. Maar afvallen moet dus ook komen door meer te bewegen.

Hoewel ik dat hard probeer, vooral ook door de hardloopclub deze zomer, is het moeilijk omdat ik me krakkemikkig voel. De last van mijn buik speelt me parten, maar ik heb ook snel last van mijn gewrichten en dus pijn in mijn heupen en knieĆ«n. Nu bleek mijn TSH 3 te zijn. TSH is de makkelijkste manier om je schildklierwerking te bekijken (er zijn meer hormonen die je na moet kijken, maar anders wordt dit zo’n technisch postje šŸ˜‰ ). Gemiddeld hoort hij ongeveer 1,5 te zijn en bij mijn laboratorium vinden ze hem pas verhoogd als hij hoger is dan 3,5. Toen mijn arts voor het eerst thyrax voorschreef was mijn TSH 3,2 – maar hij ging pas naar beneden toen de dosis 4 keer verhoogd was.

De meeste mensen die kunstmatig schildklierhormoon slikken voelen zich het fijnst bij een lagere TSH dan gemiddeld, dus ik heb in mijn hoofd dat mijn TSH ongeveer 1 zou moeten zijn; daar zijn we ook gestopt met de dosis verhogen vorig jaar en toen voelde ik me een heel stuk fijner. Een heleboel vage klachten die ik al jaren had waren verdwenen of een heel stuk minder geworden. In dat lange rijtje met vage klachten kwamen ook opgeblazen buik, obstipatie en trage darmen, spierpijn en gewrichtspijn voor.

Omdat mijn huisarts eigenlijk nog steeds niet overtuigd is dat ze al moet gaan behandelen terwijl ik nog in de ‘normaalwaardes’ zit en er dus moeite mee heeft dat ik al 1 mcg thyrax slik wil ze eigenlijk de dosis niet echt verhogen. Omdat ik vind dat ik op een TSH van ongeveer 1 moet mikken wil ik wel weer verhogen met de standaard 0,25 mcg. We hebben dus afgesproken dat ik verhoog met 0,125 mcg en dan prikken we na de zomervakantie wel weer bloed om te kijken of de waardes veranderd zijn. Ik hoop dat we mijn TSH weer lager kunnen krijgen en dat ik dan ook weer een paar klachten kwijt ben die me nu in de weg zitten bij afvallen en sporten – vandaar dit uitgebreide medische verhaal op mijn afvalblogje.

 1. 3 is inderdaad nogal hoog, al valt het op papier binnen de normaalwaarden. Ik had absoluut hypo-klachten (en een hypo-kop) bij een waarde van 3,5. Inmiddels gaat men er van uit dat de meeste mensen zichpas goed gaan voelen als de waarde tussen de 1 en de 2 zit en natuurlijk is dat ook maar een gemiddelde. MIsschien kan je een verwijzing voor een specialist aanvragen als de huisarts huiverig is om de dosis te verhogen? Het is zonde als je huisarts je gezondheid in de weg gaat zitten.
  Succes en groet.

 2. Ha, ben je weer terug van vakantie. Was het leuk? Ja, als het niet anders kan ga ik doorverwijzing vragen, maar dit is wel makkelijk eigenlijk als het goed gaat. Ik wil na de vakantie een gesprek hebben waarin we kijken of we het doel van het bloedonderzoek kunnen veranderen naar mijn TSH op 1 houden ipv mijn TSH binnen de normaalwaardes houden. Kijken hoe dat gaat.

 3. Ja het was leuk en het Italiaanse ijs is onovertroffen, evenals de lunchpizza’s. Om dat te compenseren hebben we zo ongeveer onze voeten versleten in Rome, dat alweer de moeite waard was.
  Veel gezien dus (Umbriƫ, Toscane, Lazio en een tussenstop in Oostenrijk) en veel gelopen. Vorig jaar zijn we thuis gebleven, dus we hadden wat vakantie in te halen.
  Ramses steekt inmiddels met kop en schouders boven me uit en begint volwassen te worden, wat ik gezellig vind.
  Ik mail je binnenkort ff i.v.m. gemeente NWH.
  Groetjes,

Leave a Reply

Name
Email
Website