Het gaat niet goed

Het is niet zo dat ik alleen vergeet te posten als het niet goed gaat. Twee weken geleden was ik op vrijdag zelfs weer wat afgevallen (ik was 118,3) maar vorige week vrijdag was het weer helemaal mis want toen was ik 121,5. Vraag me niet waarom ik inene weer zo was aangekomen, ik had me niet echt uitgeleefd die week, dus het is dan weer extra moeilijk om de motivatie te vinden.

Deze week was ik redelijk braaf. Ik was ongesteld en dan mag ik altijd rode wijn van mezelf en dan heb ik ook heel erg veel trek in zoetigheid, maar ik heb me verder goed in kunnen houden. Gisteren was ik 119,9 dus dat ging de goede kant uit. ‘s Avonds heb ik maar liefst twee wedstrijden gebasketballed en vroeger had me dat minstens anderhalve kilo gescheeld de volgende dag. Helaaas was de winst nu maar 300 gram, dus deze week stond de weegschaal op 119,5 kg. Het schiet dus niet echt op.

Ik moet mezelf de schop gaan geven om echt streng te gaan diëten als ik ergens wil komen.  Laat ik beginnen met kleine haalbare doelstellingen, om de motivatie weer wat in vorm te krijgen.  Uit studies is gebleken dat er qua gezondheid al een groot verschil is als mijn BMI onder de 35 komt (als blanke vrouw).

februaribmitabel

Op dit moment is mijn BMI 37,6. Om onder de 35 te komen moet ik onder de 111 kg wegen. Dat is dus mijn eerste doelstelling; 8,5 kg moet haalbaar zijn en als ik dat heb gehaald mag ik weer beslissen wat de volgende doelstelling wordt.

Ik heb nog wel moeite met lusteloosheid en een onwillig lijf, dus mijn schildklierproblemen spelen ook een rol. Mijn huisarts wil niet meer echt verhogen, dus heeft ze gezegd dat we eerst een turbokuurtje vitamine B12 proberen. Vijf weken lang iedere week een prik in mijn spier en daarna kijken of het beter gaat. Als dat niet zo is (en ik heb er nu 2 gehad zonder heel veel resultaat) moet ik toch maar door naar de endocrinoloog. Komende weken dus de fora ook maar afzoeken naar een goede schilkdkliergespecialiseerde in deze omgeving. Liefst eentje die het verschil weet tussen de richtlijnen voortkomend uit statistische data en de echte keuzes voor één individu want dat is een gebied waar veel medici moeite mee hebben.

Maar dat speelt over drie weken pas, nu eerst proberen om die 8,5 kg weg te krijgen. Iedere dag 2 liter water, 300 gram groente en vooral iedere dag weer precies opschrijven wat ik eet. Pfffft.

 1. Wat een opgave zeg….als je lijf niet echt mee wil werken. Vervelend dat er geen eenduidige, simpele manier is om om te gaan met een schildklier die niet naar behoren functioneert. Dat je niet kunt zeggen, ‘Als ik X dan gaat het altijd de goede kant op’. Want sprongen van 3 kilo zwaarder in een week waarin je toch wel een beetje je best hebt gedaan, daar zou je gek van kunnen worden. Ik leef met je mee!

 2. Drink je weleens groentesap? Wat bij jou best kan helpen, is op je nuchtere maag ‘s ochtends een pint (ja echt, een pint!) sap van bleekselderij, wortel, komkommer, ijsbergsla en een citroentje. Naar voorkeur kun je er ook doordoen: broccoli, courgette, koolrabi, pastinaak, wat gember. Neem geen biet, dat is te zoet voor jou. Een gewone sapcentrifuge van Philips o.i.d. is in eerste instantie al voldoende. Verder niet te veel fruit, maar juist wel meer groente. Bijv. gestoomde groente met tahini en sesamolie en -pitjes door elkaar in de keukenmachine, dat af laten koelen en op roggebrood, speltbrood of alison-brood van de AH. Neem minder zuivel dan je gewend bent, maar veel meer groente dan je lief is. In het begin is het wennen, maar je bloedsuiker stabiliseert, je schildklier komt tot rust, je behoefte aan zoetigheid vermindert. Het eerst merk je dit aan bijv. het feit dat je al van één zoet toetje of taartje of handje koekjes misselijk wordt. Ook koffie kan je tegen gaan staan. Drink liefst kruidenthee en water, geen gewone thee, da’s ook opwekkend.

  Enfin, zomaar wat tips. Succes!

 3. Wat lief dat je meedenkt Nicki.

  Zuivel is mijn probleem niet (ik hou alleen van kaas, niet van melk, kwark of yoghurt) en ik ben ook geen grote fruit-eter. Daarom neem ik vaak sap, al mag dat eigenlijk niet omdat je dan die lekker vullende vezels niet naar binnen krijgt.

  Maar je hebt gelijk dat ik ook eens wat vaker groentesappen moet maken met onze sapcentrifuge. We vinden dat combinatie van appels, penen en gember zo lekker dat we er niet aan toekomen andere dingen eens te proberen.

  Die gestoomde groente: maak je daar dan een soort pasta van voor op brood? Omdat het in de keukenmachine moet? En krijg je niet enorme honger als je bij je ontbijt zo’n groot glas groentesap drinkt? Mijn probleem is dat ik eerst mijn schildklierpilletjes moet nemen en daarna minstens een half uur niet mag eten en eigenlijk een uur moet wachten voor ik heel vitaminerijk spul naar binnen werk, omdat de pilletjes anders niet goed verwerkt worden door je lijf. Ik krijg als ik de pilletjes geslikt heb altijd enorme honger, zo erg dat ik bijna misselijk wordt, dus ik ben geneigd om na een half uur een stevige bodem te leggen.

 4. ik slik al jaren thyrax voor een traag werkende schildklier.ik was de laatste tijd zo verschrikkkelijk moe dat ik mijn bloed weer eens heb laten nakijken. was hij ineens doorgeslagen naar een snelle schildklier. ik moest accuut stoppen met de medicijnen. wie herkent dit. ook heb ik een auto immuumziekte(hashimoto) graag u reaktie

 5. hashimoto betekent volgens mij dat je schildklier het steeds minder goed gaat doen, dus ik ben verbaasd dat jouw schildklier dan inene te snel zou werken. Maar ik denk dat je beter af bent bij de ervaringsdeskundigen op hypomaarniethappy.nl, die zijn beter op de hoogte dan ik. Succes!

Leave a Reply

Name
Email
Website