Ik eet te weinig om af te vallen…

Deze week zijn we druk bezig met opknappen en voorbereiden voor verbouwen volgende week (zoldermuur weghalen en opnieuw opbouwen). Veel gesjouw en uitgezoek waar ik heel moe van word maar geen activiteitenpunten voor mag rekenen 🙂

Maar het gevolg is dat ik minder in mijn ritme zit, qua eten, en vergeet om drie goede maaltijden te eten met op tijd een tussendoortje. Gevolg is dat ik dan ‘s avonds inene heel veel punten overheb en brood met pindakaas moet gaan eten om mijn budget op te krijgen. Dat lijkt voor de meeste mensenn juist gunstig, als je af wilt vallen. Minder eten betekent minder calorieën naar binnen krijgen en dus meer gewicht kwijt raken, toch?

Maar bij weightwatchers heb ik geleerd dat dat juist niet zo is. Met enige regelmaat komen er mensen op de cursus die klagen dat ze zo hard hun best hebben gedaan de afgelopen week maar niet zijn afgevallen — en bij een aanzienlijk deel daarvan kijkt de coach naar hun etensdagboekje en roept dat ze te weinig hebben gegeten om goed af te vallen. Dan gaan ze meer eten de weken erna en vallen inene wel weer goed af.

De beste vergelijking die ik heb gehoord en die ik nu dus te pas en te onpas gebruik, is die met een houtvuurtje. Als je een goed vuur wilt hebben waar veel in verbrand wordt, ga je dan zo min mogelijk hout op het vuur gooien? Of juist lekker veel hout maar wel goed droog hout dat goed brandt? Zo werkt je spijsvertering eigenlijk ook. Je moet zorgen voor genoeg brandstof zodat je lichaam niet in spaarstand gaat staan – maar wel de juiste brandstof. Dus niet veel minder eten als je af wilt vallen, maar andere dingen gaan eten. Niet alle lekkere dingen laten staan, maar leren om ze ‘in te budgetteren’ dus *wel* eten maar met mate en niet alles tegelijk.

En deze week merkte ik dus dat ik de dagen dat ik bijna te weinig at niet afviel. Gisteren was ik met een vriendin uit eten en heb ik wel een ontbijt en lunch genomen – en vandaag gaf de weegschaal voor het eerst weer eens wat minder aan. Nu moet het weekend nog komen en is iedere dag wegen niet zaligmakend omdat er teveel variatie inzit. Maar het is voor mij toch wel weer een duidelijke boodschap. Meer regelmaat – en meer eten 🙂

Leave a Reply

Name
Email
Website