Telvrij; iets voor mij?

Gisteren hebben we dus de eerste telvrije dag uitgeprobeerd. Ik had volkoren roggebrood gekocht, want dat was het enige brood in de groene sectie waar we die dag uit moesten eten. Verder veel groente, en de vetvrije griekse yoghurt. De rest moesten we maar improviseren en opzoeken, daar is zo’n eerste uitprobeerdag tenslotte ook voor bedoeld.

Dat viel dus behoorlijk tegen. Het ontbijt ging nog prima. o%Vet Griekse yoghurt met frambozen is lekker en met een banaantje erbij voor de vulling geeft het een voldaan gevoel. Maar bij de lunch werd het ingewikkeld. Ik had roggebrood met ham, maar zelfs met 2 plakjes ham proef je de ham eigenlijk niet, zeker niet als je er gezellig wat tomaat en komkommer op hebt gelegd. De tweede plak brood belegden we met bliktonijn. Dat smaakte al wat beter, maar ik wist wel gelijk weer waarom ik roggebrood alleen met kaas echt heerlijk vind. En kaas zit niet in de groene lijst…

Diner was kip gemarineerd in Indiase kruiden en yoghurt, met rijst en sperziebonen. Was heel lekker, hadden we ook op niet-telvrije dagen kunnen eten.

Maar tussendoor had ik wel steeds honger, en vullende tussendoortjes waren er niet veel. Fruit vult maar eventjes en ik kan toch moeilijk de hele dag bananen eten. Ik had nu 24 pistachenoten, die ik gebruikte voor de 2 porties plantaardige vetten die je op je telvrije dag moet nemen. Ook lekker maar niet heel erg vullend…

‘s Avonds in bed lag ik dus nog erg te rammelen en uiteindelijk heb ik gewoon een roggebroodje met kaas genomen. Dát vulde wel – en die 2 punten uit het weekbudget kan ik wel hebben. Maar ik had deze eerste keer eigenlijk gewoon zonder extra’s gepland.

We gaan het volgende week gewoon nog een keer proberen, dan zal ik me beter voorbereiden (maaltijdsalade voor de lunch, vooraf eieren koken als tussendoor snack). Maar deze eerste indruk is dat het vooral voor mensen met een laag dagbudget handig kan zijn, of voor dagen met een fondue of barbeque. Als je een redelijk hoog dagbudget hebt (zoals ik met mijn 40 propoints) ga je er snel op achteruit.

 1. Een groot deel van de dag lopen knorren en zelfs knorrend naar bed is wel heel demotiverend. Ik krijg door je verslagen wel heel erg het idee dat je wel heel erg de hele dag met eten bezig bent in plaats van gezond en prettig leven. Of denk je dat het echt niet anders kan?

 2. Dat lijkt me heel vervelend als je de hele dag door knort.Veel water drinken, helpt dat ook niet?
  Ik heb nu “Plus” gekocht van All Bran. Dat is het enige dat bij de ontbijtgranen groen is. Heb het nog niet geprobeerd, maar het lijkt op Biks(dierenvoer hahaha!) Dat ga ik dan maar door de yoghurt doen. Heb ik toch volgens mij een meer voldaan gevoel dan alleen maar fruit in de yoghurt. Heb ook volkoren roggebrood aangeschaft en ga a.s. dinsdag voor een telvrije dag. Je hoort van me.
  Fijne zondag
  groetjes

 3. Wat is het nut van zo’n telvrije dag? Is dat om je voor te bereiden op straks? Of om je een dagje telrust te gunnen? Ik ben totaal uit het WW-systeem, maar dacht dat avocado misschien dan ook wel op de groene lijst staat? Ik mag ze eten en ik doe dat dan ook graag. Ze bevatten weinig koolhydraten en voornamelijk goede vetten.

  Weeg je eens per week?

 4. Hai Mar,
  Nou telvrij is nix voor mij! Ga toch tellen om te kijken hoeveel pro points ik eet en als ik het dan optel gebruik ik minder vrije pro points, dan met het telvrije gebeuren.:( Conclusie: lekker blijven tellen. Ben er zo aangewend, volgens mij gaat dat nooit meer over:) Begin ook aardig aan de 26 pro points te wennen i.p,.v.de 29 die ik tot 1 januari mocht. Neem nu ‘s middags een grote beker soep. ½ liter water,½ bouillonblokje en 250 gr.soepgroente.
  Goed weekend
  groetjes

 5. Ik heb propoints gevolgd voor een tijdje, toen stak het vorig jaar tegen, en ik moet in feite herbeginnen.
  Die telvrije dagen doen me denken aan andere dieten (gi dieet vb).
  Raadt men je aan om telvrij te werken? Of is het gewoon een optie voor diegenen die niet graag afwegen? Ik eet doorgaans wel groene producten, maar heb toch de neiging om altijd andere dingen toe te voegen (pesto, light mayonaise, wijntje). Brood kan ik smiddags gemakkelijk vervangen door een salade met ham, rauwe paprika, kappers,… maar ‘ochtends lijkt me moeilijker. Kan je normaal volkoren roggebrood nemen uit de versafdeling supermarkt, of is dat van dat zuurdesem voorverpakt gedoe?
  Is het de bedoeling dat telvrij echt helemaal telvrij blijft?
  Blijf schrijven en hou vol !

 6. Niek: Dit blog *gaat* natuurlijk alleen over eten en mijn strijd tegen de kilo’s. Dus alle andere dingen waar ik mee bezig ben komen er niet op te staan :). De tijden dat ik er niet mee bezig wil zijn en ongeveer gezond denk te eten zijn helaas ook altijd de tijden dat ik aankom, dus ik zal me er wel mee bezig moeten blijven houden.

  Emmy: ik weeg iedere dag maar weet dat dat eigenlijk niet goed is. Mij helpt het meer dan dat het demotiveert, dus ik zondig er maar in. Avocado is helaas niet groen dus past niet in de telvrije dag. Maar met tellen is het niet zo heel duur dus ik kan er wel dingen mee doen in de teldagen. Het idee achter telvrij is vooral dat je veel gezonden dingen eet en dat je je eetpatroon af en toe drastisch wijzigt zodat je lichaam niet teveel went aan wat je eet – dan val je minder snel af. Variatie is essentieel.

  Mieke: van soep krijg ik vaak nog meer honger. Maar ik wil wel proberen er soep bij te gaan eten omdat je zo makkelijk groente eet en omdat ik soms ook dingen met veel smaak wil eten. Ik gan nog wel eens telvrij proberen hoor, maar dan moet ik het goed voorbereiden en inplannen.

  Pascale: telvrij is helemaal eigen keus. Sommigen vinden het heel makkelijk en eten 5-7 dagen per week telvrij, anderen vinden het niks en tellen altijd. Het is wel met gewoon volkoren roggebrood uit de supermarkt, maar daar vind ik dus alleen kaas lekker op en dat staat niet in de groene lijst… En ik zou telvrij ook alleen kunnen doen op de dagen dat ik geen wijn drink, want dat wijntje is veel makkelijker op de dagen dat je punten telt 🙂

 7. hoi je mag ook i p v roggebrood procorn vezelfit hebben hoor vaak even bestellen bij je bakker erg lekker met bv een eitje en kipfilet en lekker bij je soep en in de soep lekker soepvlees weer eens wat anders he gr en s6 all

 8. Dank je wel karin :). Ik ben op het moment een beetje van de wagen gevallen, maar ik blijf erachteraan hobbelen en klim er morgen weer helemaal op 🙂

 9. Hallo,

  Ook kun je vollerkoren brood eten wat in het groene logo valt. Te verkrijgen bij bv aelbers bakker of andere warme bakker. Verder is het heerlijk om verse erwtensoep te maken met magere hamlappen, ook dit valt allemaal in het groene logo en is allemaal telvrij.

Leave a Reply

Name
Email
Website