Terug van weggeweest

Dit blog heeft door allerlei omstandigheden lang stil gelegen. Ik heb inmiddels alweer twee grote afvalpogingen achter de rug, maar ik kwam maar niet onder de 100 en eindigde steeds weer op hetzelfde gewicht of hoger. Daarbovenop kwam ook dat ik beginnende suikerziekte kreeg en daardoor last van allerlei kwaaltjes die met slechte bloedsomloop en met hoog gewicht te maken hebben. Toen ben ik er maar eens heftig op gaan studeren; wat zeiden de studies, wat werkt het beste en hoe kan ik een keuze maken die WEL vol te houden is.

Dat is geen vrolijke kost. Er zijn allerlei mechanismes aan het werk die ervoor zorgen dat je lichaam je zo snel mogelijk terug krijgt op het dikste punt en iedere afvalpoging maakt het daar weer een stukje effectiever in. Dus als je echt af wilt vallen moet je ofwel heeeeeeeel langzaam afvallen (2 kg per jaar of zo) ofwel zo gedisciplineerd dat je de rest van je leven kan blijven eten zoals tijdens je dieet. Als ik nu 4 keer in de week patat at en de andere 3 keer pizza dan kan ik gezondere keuzes maken, maar als je al redelijk gezond eet maar vooral te veel wordt het moeilijker. Mij is het in ieder geval in de 7½ jaar dat ik dit blog bijhoud niet gelukt en ik ben niet de enige want wetenschappelijke studies en metastudies concluderen dat er maar 3-7% van de mensheid is die veel gewicht kan verliezen en dat langer dan 5-10 jaar eraf kan houden. Het enige middel dat echt langdurig effect heeft is vrij drastisch; een maagverkleining.

Dat was een hele grote stap natuurlijk, dus daar heb ik lang over moeten denken. Allereerst voelt het zwak, want je moet het zelf toch kunnen doen – maar ik wist niet dat volhouders maar zo’n klein percentage van de afvallers was. Ik ben bang dat ik gewoon bij de 95% hoor die niet jarenlang gedisciplineerd kan blijven zonder dat ik daar hulp bij heb. En een GBP (gastric bypass aka maagverkleining) is een hulpmiddel want uiteindelijk moet je zelf nog steeds de rest van je leven letten op wat je naar binnen krijgt.

Dat het voor de rest van je leven is, is ook eng. Als je het doet kun je niet meer terug dus je zult de rest van je leven de nadelen op de koop toe moeten nemen. Niet meer tegelijkertijd eten en drinken (pas een half uur na het eten mag je weer drinken), ziek kunnen worden van teveel vet of suiker, sneller en onverwachter zwaar dronken dus niet meer onbezonnen aan het bier op een feestje, altijd langzaam eten en heel goed kauwen, veel eetmomenten inlassen, vitaminepillen slikken de rest van je leven, eiwitten tellen de rest van je leven…. Dat is best angstaanjagend allemaal. Maar tegelijkertijd; als ik naar de afgelopen 15 jaar kijk dan ben ik ook nu *altijd* met eten bezig. Wat, wanneer, hoeveel, je schuldig voelen als je iets slechts neemt en de hele dag door nadenken en beslissen wat je wel of niet eet/drinkt. Echt relaxed leven zonder nadenken over consumpties zit er al heel lang niet meer in, en nu heb ik bij al dat nadenken ook al die gezondheidsklachten nog, terwijl sporten en bewegen mede daardoor steeds moeilijker worden.

Die gezondheidsklachten spelen ook een grote rol. Enerzijds dacht ik eerst dat snijden in een gezond lichaam toch eigenlijk heel raar is. Maar mijn lichaam is niet gezond natuurlijk. Het overgewicht is invalidiserend, mijn gewrichten doen steeds meer pijn, ik loop steeds vaker bij de fysiotherapeut met klachten die sterk samenhangen met hoe zwaar ik ben en ik ben al drie keer begonnen met een sport waarbij ik na een tijd afhaakte omdat het te pijnlijk was of mijn buik teveel in de weg zat. En dat is met beginnende suikerziekte, waar op termijn ook meer gezondheidsschade uit voorkomt. Kortom: na lang wikken en wegen en veel studeren lijkt dit de beste oplossing te zijn.

In mei ben ik dus begonnen met een intake traject bij het slotervaart ziekenhuis. Langs de chirurg, langs de dietiste, langs de psycholoog, langs de internist, bloed- en urineonderzoek. Ik moet minstens 16 kilo afvallen voor ik geopereerd kan worden maar daar is sinds mei gelukkig al 10 vanaf. En vandaag heb ik gehoord dat het team besloten heeft dat ik mijn schildkliermedicatie iets moet verlagen maar dat ik als dat het gewenste effect heeft vanaf 25 augustus in aanmerking kom voor een GBP. Spannende tijden dus.

  1. Hé, wat goed nieuws. Gefeliciteerd.
    Iets verlagen klinkt als wel te doen. Ik weet niet of ik dat goed interpreteer maar hoop het van harte. Dat wordt een spannende tijd.

  2. Spannend. Ik blijf het volgen. Zelf word ik niet helemaal vrolijk van het niet volhouden verhaal aangezien ik ook al druk aan het afvallen ben, maar ik hoop maar dat ik dan bij de uitzonderingen hoor 🙂
    Veel succes

Leave a Reply

Name
Email
Website